Tayfun Bayındır TFF seçimini yazdı: Bakarsınız çekilen de olur, imzasını çekenler de…
8 mins read

Tayfun Bayındır TFF seçimini yazdı: Bakarsınız çekilen de olur, imzasını çekenler de…

Hangi kulüp kimin yanında, hangi kulüpler şimdilik çekimser, Taban Birlikleri’nde imzalar kime gitti ve listelerde kimler var? Seçime girebilmek için 64 delege imzasına ihtiyaç duyan Büyükekşi ve Hacıosmanoğlu bu imzaları toplayabildi mi?

Yarın (18 Temmuz 2024) Türk Futbolunun seçim günü. 324 delege (tabii hepsi katılmayacak) önümüzdeki dört yıl için yeni; Türk Futboluna yön verecek, ileriye taşıyacak başkan ve yönetimi için oy kullanacak. TFF’ye başvuran iki aday adayı var. Mehmet Büyükekşi ve İbrahim Hacıosmanoğlu…
Yıllar sonra, çok uzun bir aranın ardından iki adaylı gerçek bir seçim görme ihtimalimiz bir hayli yüksek. (Bu tespitim şu an için geçerli, daha önümüzde 24 saat ve çook uzun bir gece var. Bakarsınız çekilen de olur, imzasını çekenler de)… Bu iki ismin genel kurul toplantısına başkan adayı olarak girebilmeleri için 64 delege imzasına ihtiyaçları var. Peki bu imzalar toplandı mı? Hangi kulüp kimin yanında, hangi kulüpler şimdilik çekimser, Taban Birlikleri’nde imzalar kime gitti ve listelerde kimler var?
Şimdi tüm bu kulis bilgilerimi, hiçbir yorum yapmadan sizlere aktarıyorum…
Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; bugün itibarıyla iki isim de genel kurula katılıp seçimde aday olacak delege imzasına sahip. Mehmet Büyükekşi’nin 160-170 civarı, İbrahim Hacıosmanoğlu’nun ise 80-90 civarı imzası var. Bildiğiniz gibi bir delege sadece bir adaya oy verebiliyor. Sürpriz aday olarak ortaya çıkan Hacıosmanoğlu, 4 süper lig kulübünün imzasını alarak ciddi bir başlangıç yaptı. Bu arada hatırlatmakta fayda var, Süper Lig kulüplerinin desteğini almak çok önemli. Çünkü kulüp başına 7’şer oyları var. Örneğin, Yıldırım Demirören-Haluk Ulusoy yarışında Ulusoy, hiçbir süper lig kulübünün desteğini alamadığı için yeterli imzayı toplayamamış ve genel kurul salonuna aday olarak girememişti.

Dönelim sayın Hacıosmanoğlu’na… Başta Trabzonspor olmak üzere, Sivasspor, Kasımpaşa ve Adana Demirspor desteğini vermiş durumda. Hacıosmanoğlu, süper ligde yer alan bir Karadeniz Bölgesi takımıyla da yoğun temasını sürdürüyor. İbrahim Hacıosmanoğlu’na ayrıca Adana, Trabzon ve Orta Anadolu Bölgesi 2. ve 3 lig takımlarıyla, taban birliklerinden de (eski hakemler, milli takım oyuncuları, teknik direktörler gibi) iyi bir destek var. Hacıosmanoğlu yola çıktığı ilk gün, Sivasspor’un tecrübeli ve Anadolu delegesi üzerinde etkili başkanı Mecnur Otyakmaz’ı başkan vekili olarak açıkladı. Bu çok doğru bir hamle olarak algılandı. Çünkü; Mecnur başkan çok sayıda seçim yaşadı, TFF’nin delege profilini iyi bilir. O nedenledir ki Hacıosmanoğlu’na yolu açanların başında geliyor. Hacıosmanoğlu’nun listesiyle ilgili duyduğum birkaç isim daha var. Bunların başında Prof. Zehra Neşe Kavak var. Bu isim duyulduğu için yazdım. Başkanların listesi genelde genel kurulun başlamasına 2 saat kala kesinleştiği için diğer isimleri yazmıyorum. Polemik şimdilik olmasın.

KIRMIZI ÇİZGİ YUSUF GÜNAY
Gelelim Mehmet Büyükekşi tarafına… Avrupa Şampiyonası’ndan güç tazeleyerek döndü. Şimdi delege bazında güvenoyu istiyor. Geçtiğimiz sezonki performansını yeterli bulmasalar da, hatta istifa etmesini istemiş de olsalar Galatasaray, Başakşehir, Gaziantep, Kayserispor, Konyaspor, Antalyaspor, Alanyaspor, Hatayspor gibi kulüpler Büyükekşi’ye imza vermiş durumdalar. İkişer oyu bulunan 2. Lig kulüpleri ve birer oyu bulunan 3. Lig kulüplerinin geniş bir kısmı da Büyükekşi’yi destekliyor. Ne var ki, özellikle (Galatasaray hariç) süper lig kulüpleri Büyükekşi’den yönetiminde geniş bir revizyona gitmesini istediler. Sadece kulüpler değil, Büyükekşi’nin imza istediği eski başkanlar ve önemli taban birliği delegeleri de benzer görüş bildirdiler. Özellikle de başkanvekili Yusuf Günay’ın yeni dönemde olmaması yönünde ciddi bir görüş birliği bulunuyor.

Galatasaray, eski ikinci başkanın devem etmesini istiyor, Büyükekşi ise bu konuda bir hayli kararsız. Almanya’da Büyükekşi ile Günay’ın sert bir tartışma yaşadıkları yazılmış ve söylenmişti. Herhangi bir yalanlama olmadığı için ben de dikkatinize sunuyorum. Bana gelen son teyide muhtaç bilgiye göre, Yusuf Günay devem etme taraftarı değil. Kalması halinde de “tam yetki” istiyor.
Aslında Büyükekşi’nin devem edeceği bazı isimler çok net. İbrahim Burkay, Mustafa Eröğüt, Haluk Kalyoncu¸ Alkın Kalkavan, Ali Düşmez, Müslüm Özmen. Milli takımdaki performanslıya Hamit Altıntop da seçilmesi halinde Büyükekşi’nin listesinde yer alır.

DİVAN BAŞKANI ÇOK ÖNEMLİ
Geçmişteki tek adaylı TFF seçimlerinde kimin Genel Kurul Divan Başkanı olacağı çok önemsenmezdi. Herkesin saygı duyduğu, Hazirunu tanıyan, geçmişte benzer görevler yapmış tecrübeli isimler tek aday olarak divan başkanı seçilirdi. Ben, bu seçimde öyle olacağını sanmıyorum. Edindiğim bilgiler genel kurulun önce, geçmişte divan başkanlığı yapan iki isim için seçim yapacağı yönünde. İbrahim Hacıosmanoğlu tarafının adayı Adana Demirspor başkanı Murat Sancak, Mehmet Büyükekşi tarafının adayı ise AKP Konya Milletvekili Mehmet Baykan. Baykan’ın Konyaspor listesinden delege olma ihtimale bir hayli yüksek.

4 KARARSIZ SÜPER KULÜP
Her iki adayı da istemeyen arada kalmış kulüpler de var. Fenerbahçe, Beşiktaş, Göztepe ve Samsunspor henüz adaylardan herhangi birine imza vermiş değil. Bu dört kulüp “Bekle gör” politikası izliyor. Ankara’da bir araya gelip ortak bir tavır almaları söz konusu. Büyükekşi’nin, içinde Yusuf Günay’ın olmadığı güçlü bir yönetim oluşturması halinde, bu kulüplerin desteğini dolaylı da olsa alması mümkün. 28’i kesin olmak üzere 35’e varan etkileyebilecekleri alt lig ve taban birliği delegesine sahip olan bu kararsız grubun ortak hareket etmesi seçimin gidişatını ciddi biçimde değiştirir. Bu arada hatırlatmakta fayda var; son yerel seçimlerde çok sayıda belediye el değiştirdi. CHP belediyelerinin özellikle 2. Ve 3 lig kulüpleri üzerinde etkisi var. Ve bu grup da kararsızlarla birlikte hareket ediyor, en azından bugüne kadar öyleydi…

VE SON SÖZ

Türk Futbolu özerk olduktan sonra neredeyse tüm kongreleri yerinde izledim. Otomatik tüfekler, tabancalar, tehditler altında yapılmaya çalışılan kongre de gördüm. İki gün beş yıldızlı otelde bedava konaklayan delegenin, kongre salonuna gelmesine rağmen imza vermediği için çoğunluk sağlanamadan kapanan kongre de.. Ama, Türk futboluna fayda sağlayacak kişi ve ekibinin kazandığı az sayıda kongre de yaşadım. Yarın kim kazanır, iki adaylı seçim olabilir mi bilemem, ama iyi bildiğim bir şey var, yarın en sevimsiz kongrelerden birini yaşayacağız. Delegeler bir kez daha, el kaldırıp indirecekler. Futbolun en büyük ve son sözü söyleyecek yegane kurulu yine futbolun geleceğini hiç konuşmayacak… Delegeler bir kez daha “bir kongrede böyle geçti” deyip Ankara’dan ayrılacaklar… Vicdanlar sızlayacak mı? İşte onu iyi biliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir